
HAC İBADETİ
​
Sözlükte "gitmek, yönelmek ve ziyaret etmek" anlamlarına gelen, İslâm'ın beÅŸ temel esasından biri olan (Buhârî, İman, 1, I, 8) ve ömürde bir defa yapılması gereken (Müslim, Hac,412, I, 975) hac; bedensel ve ekonomik yönden imkanı olan ve ergenlik çağına gelmiÅŸ özgür her Müslümanın belirli bir zaman içinde Kâbe, Arafat, Müzdelife ve Mina'da belirli menasiki yerine getirmek suretiyle yapılan bir ibadettir. fiu ayet; hac ibadetinin evrenselliÄŸini, haccın kimlere farz olduÄŸunu ve haccın dindeki yerini açıkça bildirmektedir:
"Åžüphesiz, insanlar için kurulan ilk ibadet evi, Mekke'de âlemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kâbe'dir. Onda apaçık deliller, Makâm-ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse güven içinde olur. YolculuÄŸuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse ÅŸüphesiz Allah bütün âlemlerden müstaÄŸnîdir" (Âl-i İmrân, 96-97).
Müslümanların, hacca gitme imkânı elde ettikleri yıl hacca gitmeleri, bu görevi sonraki yıllara ertelememeleri en isabetli olan davranıştır. Çünkü çeÅŸitli sebeplerle bu imkânlarını kaybedebilirler ve hac yapmadıkları için sorumlu olurlar. Åžu hadis bu gerçeÄŸi açıkça beyan etmektedir:
"Hac yapmak isteyen kimse acele etsin. Çünkü hasta olabilir, (servetini, parasını) yitirebilir veihtiyacı ortaya çıkabilir" (İbn Mâce, Menâsik, 1.II, 962).
Hacda gösterilecek titizlik, yasaklara özenle uyma, insanları incitmeme ve kurallara riayetetme Müslümanlara, baÅŸka zamanlarda kazanamayacakları ölçüde bir duyarlılık kazandırır. Bunun yanında öfkelenmemek, kaba ve kırıcı konuÅŸmamak, sabırlı, nazik, saygılı ve güler yüzlü olmak gibi ahlâkî davranışlarda haccı gereÄŸi gibi yerine getirenlerin elde edecekleri manevî kazançlar arasında yer alır
HAC İBADETİ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
​
Afaki: Mikât sınırlarının dışından gelen hacılar.
Altın Oluk: Kâ’be’nin Hatimin karşısındaki kuzey duvarının üst orta kısmındaki yaÄŸmurları akıtan oluk.
Arafat:Mekke-i mükerremenin güney doÄŸusunda vakfenin yapıldığı yer.
Bab-ı Cibril: Peygamber efendimizin Medine-i münevverede inÅŸa ettiÄŸi mescidin doÄŸu tarafındaki kıbleye yakın olan kapısı.
Bab-ür Rahme: Rahmet Kapısı. Medine’de Peygamber efendimizin yaptırdığı mescidin batı duvarındaki kuzey köÅŸesine yakın olan kapısı.
Bab-üs-Selam:
1. Mescid-i Haram’ın doÄŸu tarafına açılan, Bab-ı Åžeybe de denilen kapı.
2. Mescid-i Nebi’nin batı duvarında kıbleye yakın olan Bab-ı Mervan olarak da bilinen kapı. Mescid-i Nebi’nin beÅŸ kapısından en büyüÄŸü ve en süslüdür.
Bab-üt-Tevessül:
1- Mescid-i Nebi’nin kuzeye açılan kapısı.
2- Hicretin ikinci senesi Receb ayında, kıblenin Kudüs’ten Kâbe’ye dönmesi emrolunca, mescidin Mekke’ye karşı olan kapısı kapatılıp, karşısına, Åžam tarafına yeni bir kapı açıldı. Åžimdi bu kapıya Babüt-Tevessül deniyor.
Bedel: Başkası adına hac eden vekil.
Cebel-i Rahme: Arafat ovasının ortasındaki tepe. Rahmet dağı demektir.
Cebel-i Sevr: Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicret ederken ilk sığındığı yer.
Cem-i takdim: Vakti girmemiÅŸ bir namazı, vakti giren bir namazla beraber kılmaktır. Hanefi’de yalnız hac mevsiminde Arefe günü Arafat’ta, öÄŸle ve ikindi, öÄŸle vaktinde kılınır.
Cem-i tehir: Vakti çıkan namazı, vakti giren namazla birlikte kılmaktır. Hanefi’de yalnız hac mevsiminde Arefe günü Müzdelife’de akÅŸam, yatsıyla yatsı vaktinde kılınır.
Cemreler: Minâ’da birbirine birer ok uzaklıkta bulunan üç taÅŸ kümesidir. Bunlardan birincisine Cemre-i Ula, ikincisine Cemre-i Vusta, üçüncüsüne Cemre-i Akabe denir.
Eshâb-ı fil: Bir çok fil ile Mekke’yi yıkmaya gelen Yemen Valisi Ebrehe’nin ordusu.
Cennet-ül Mu’allâ: Mekke’deki kabristanın ismidir. Hazret-i Hatice ve bazı Sahabe-i kiram buradadır.
Eyyam-ı TeÅŸrik: Zilhiccenin 11,12 ve 13. günleridir. Kurban bayramının arefesinin sabah namazından, dördüncü günün ikindi namazına kadar, 23 farz namazın akabinde, tekbir-i teÅŸrik okunur. Yani teÅŸrik tekbiri getirilen günler, Arefe, bayram ve eyyam-ı teÅŸrikdenilen üç gündür, hepsi beÅŸ gün ediyor. İlk güne Arefe, ikinci güne bayram, diÄŸer üç güne de, eyyam-ı teÅŸrik deniyor.
Fidye: YaÅŸlanıp ölene kadar Ramazan veya kazaya kalmış oruçlarını tutamayanın veya iyi olmasından ümit kesilen hastanın (zengin ise) tutamadığı oruç karşılığında fakirlere vermesi gereken bedel.
Hac Ayları: Åževval, Zilkade ayları ile Zilhiccenin ilk on günüdür.
Hac Vakti: Arefe ve bayram günleri olmak üzere beÅŸ gündür.
Hacc-ı Asgar: Umre
Hacc-ı ekber: Farz olan hac. Haccetül-İslam da denir.
Hacer-ül Esved: Kâ’benin doÄŸu köÅŸesinde Cennetten gelen parlak siyah taÅŸ.
Hatim: Kâbe’nin kuzey duvarı hizasında yarım daire ÅŸeklinde duvarcık ile Kâbe arasında kalan yer. İsmail aleyhisselam ve annesi Hazret-i Hacer’in kabri buradadır.
Hervele: Safâ ve Merve arasında sa’y yapılırken yeÅŸil direkler arasında süratli ve çalımlı yürümek.
Hira Mağarası: Cebel-i hira, Cabel-i nur dağındaki mağara. Peygamber efendimize ilk vahiy bu mağarada indi.
Hil: Harem bölgesi ile mikât sınırları arasında kalan yerlerdir.
Hücre-i Saadet: Medine-i münevverede Peygamber efendimizin kabr-i ÅŸerifi. (Burada Hazret-i Ebu Bekir ve Hazret-i Ömer de medfundur.)
İhram: Hac ve Umrede kuÅŸanılan iki parça örtüdür. Ayrıca, hac veya umre için niyet etmeye ve telbiyeye de ihram denir.
İstilam: Hac ve umrede Kâbe’yi tavafa baÅŸlarken veya tavaf sırasında Hacer-ül-esved önüne gelindiÄŸinde, elleri namaza durur gibi kaldırıp tekbir, tehlil getirerek, (Allahü ekber, lâ ilahe illallahü vallahü ekber)diyerek onu selamlamak. El sürülemiyorsa, uzaktan elleri kaldırıp iÅŸaret yapmak.
İzar: İhramlının belden aÅŸağıya doladığı örtü. Belden üst kısmını örtene de rida denir.
İztiba: Ridanın bir ucunu saÄŸ koltuk altından geçirip sol omuz üzerine atmak. Böylece saÄŸ omuz ve kolu ihramın dışında bırakmaktır. Remel yapılması gereken tavafların bütün ÅŸavtlarında iztiba sünnettir. Tavaf bitince omuz örtülür. Tavaf namazı omuz örtülü olarak kılınır. Remel yapılan tavaflar dışında hiçbir zaman iztiba yapılmaz.
Kubbe-i Hadra: Peygamber efendimizin kabrinin üzerindeki yeÅŸil kubbe.
Makam-ı İbrahim: Hazret-i İbrahim’in Kâbe’yi inÅŸa ederken ve insanları hacca davet ederken üstüne çıktığı taşın bulunduÄŸu yer.
Mekki: Mekke’de ve Mikât sınırları içinde ikamet eden kimseler.
Menâsik: Hacla ilgili fiil ve ibadetler.
Merve: Sa’yin yapıldığı iki tepeden biri. Sa’y Safâ ve Merve tepeleri arasında yapılır.
Mes’a: Sa’yin yapıldığı yer. Safâ ve Merve arası.
Mescid-i Haram: Beytullahın etrafındaki Mesciddir.
Mescid-i Hif: YetmiÅŸ peygamberin namaz kıldığı Minâdaki mesciddir.
Mescid-i Kıbleteyn: Peygamber efendimiz Medine-i münevverede öÄŸle veya ikindi namazında iken kıblenin Kudüs’ten Kâbe’ye dönülmesi emrinin geldiÄŸi mescid.
Mescid-i Kuba: Peygamberimizin hicret ederken, Medine yakınında Kuba köyünde yaptırdığı mescid.
MeÅŸ’ar-il Haram: Müzdelife’de bir tepe. Müzdelife vakfesinin bu tepede yapılması sünnettir.
Mikât: Afakilerin ihrama girdikleri yerler ki, Mekke’ye en uzağı, Zülhuleyf’e en yakın yerlerdir.
Minâ: Mekke ile Müzdelife arasında, Harem sınırları içinde bulunan bir bölge. Hacıların cemreleri taÅŸladıkları ve kurban kestikleri yer.
Muhasser Vadisi: Minâ ile Müzdelife’yi birbirinden ayıran ve hacıların Minâ’ya giderken durmamaları gereken yer. Burası Eshab-ı filin durak yeri idi.
Mültezem: Kâbe’nin kapısı ile Hacer-ül Esved arasında kalan Kâbe duvarında birkaç taÅŸtır.
Müzdelife: Arafat ile Minâ arasında kalan, Adem aleyhisselamla Havva validemizin yeryüzünde ilk buluÅŸtukları yer. Haccın vaciplerinden müzdelife vakfesi burada yapılır.
Nafile: Farz ve vacip ibadetlerinin dışında sünnetler de dahil olmak üzere yapılan ibadetler.
Niyet: Niyetin sözlük manası: Bir ÅŸeye kalben azim, kasd ve ona yönelmekten ibarettir. Fıkıhta ise: Allah rızasını kazanmak için ilahi bir emri yerine getirmekte kalben ona yönelmek demektir.
Nüsük: Hac ve umrede yerine getirilmesi lazım olan iÅŸlerden herbiri, ibadet.
Remel: Erkeklerin, tavafın ilk üç ÅŸavtında kısa adımlarla koÅŸarak ve omuzları silkerek çalımlı ve süratli yürümeleri. Devamında sa’y yapılacak tavaflarda, remel yapılması sünnettir. Sonunda sa’y yapılmayacak tavaflarda remel yapılmaz.
Rida: İhramlının belden üst kısmına örttüÄŸü dikiÅŸsiz örtü.
Rükn-i Hacer-il Esved: Kâbe’nin Hacer-il Esved tarafındaki köÅŸesi.
Rükn-i Iraki: Kâbe’nin BaÄŸdat’a karşı olan köÅŸesi.
Rükn-i Åžami: Kâbe’nin Åžam’a karşı olan köÅŸesi.
Rükn-i Yemani: Kâbe’nin Yemen tarafında olan güney köÅŸesidir. Burası da Hacer-ül esved gibi selamlanır.
Sa’: Hacim ölçen bir ölçek. 1 Sa’ 4,2 litre buÄŸday alan bir hacim ölçüsü birimi ki 3500 gram kadardır.
Sa’y: Safâ’dan baÅŸlayarak Merve’ye, Merve’den Safâ’ya dört gidiÅŸ, üç geliÅŸ.
Safâ: Sa’yın baÅŸladığı tepe.
Salevat-ı Åžerife: Peygamber efendimiz için okunan dualar. Allahümme Salli ve Allahümme Barik duaları.... “Allahümme Salli ala Seyyidina Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammed....” demek.
Åžavt: Tavafta Hacer-ül-esvedden baÅŸlayıp Kâbe’nin etrafında dönüp tekrar aynı hizaya gelmek. Sa’yda Safâ’dan Merve’ye, Merve’den Safâ’ya bir kere gitmek. Her sa’y ve tavafta 7’ÅŸer ÅŸavt vardır.
Åžebeke-i Saadet: Hücre-i Saadetin dış duvarı etrafına yerden Mescid-i Nebi’nin tavanına kadar yükselen demir parmaklık.
Tavaf: Kâbe’nin etrafında, Hacer-ül-esvedden baÅŸlayıp Kâbe sola alınarak yedi kere dönmektir.
Tavaf-ı Kudum: Mekke’ye varınca, yapılan ilk tavaf, Afakiler için sünnettir.
Tavaf-ı Nafile: Mekke-i mükerremede bulunanların vakit vakit yaptıkları nafile tavaf.
Tavaf-ı Sadr: Hac esnasında cemrelerin taÅŸlanması bittikten sonra Minâ’dan Mekke’ye gelindiÄŸinde yapılan tavaf. Tavaf-ı Veda da denir. Hac vazifeleri bununla sona erer.
Tavaf-ı Umre: Umreye niyet edenin yaptığı tavaf. Yedi şavt.
Tavaf-ı Veda: Tavaf-ı Sadr.
Tavaf-ı Ziyaret: Arafat’tan indikten sonra, kurban bayramı günlerinde yapılan tavaf. Tavaf-ı ifâda da denir.
Tavaf-ül ifâda: Tavaf-ı Ziyaret
Tehlil: “La ilahe illallahü vahdehü la ÅŸerike leh lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve ala külli ÅŸey’in kadir” demek.
Tekbir: “Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahi’l hamd” demek.
Telbiye: Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, lebbeyk lâ ÅŸerîke leke lebbeyk. İnnelhamde venni’mete leke vel-mülke lâ ÅŸerîke lek.
Tetavvu': Nafile ibadet.
Terviye günü: Zilhiccenin 8. günü. Bugün Minâ’ya çıkmak ve geceyi orada geçirmek sünnettir.
Udhiye: Kurban bayramında Allah rızası için kesilen vacip kurban.
Umre: Hac zamanı olan beÅŸ günden baÅŸka, senenin her günü, ihram ile yapılan, tavaf ve sa’y yapmak ve saç kazımak veya kesmektir.
Vadi-yi Urene: Arafat ovasında bir vadi. Arefe günü Arafat’ın Vadi-yi Urene denilen yerinden baÅŸka herhangi bir yerinde öÄŸle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durmak, haccın farzlarındandır.
Vakfe: Durma. Arefe günü Arafat’ın Vadi-yi Urene denilen yerinden baÅŸka herhangi bir yerinde, öÄŸle ve ikindi namazlarından sonra bir miktar durmak. Bu farzdır.
​
​
HAC İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Haccın farzları
Haccın farzları üçtür. Biri yapılmazsa hac sahih olmaz.
1- Haccı ihramlı yapmaktır.
2- Vakfeye durmak.
(Arefe günü, Arafatın, Vadi-yi Urene denilen yerinden baÅŸka herhangi bir yerinde, öÄŸle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durulur.)
3- Kâbe-i Muazzamayı Tavaf-ı Ziyaret etmektir.
Tavaf, Mescid-i Haram içinde Kâbe-i Muazzama etrafında dönmek demektir. Dördü farz, üçü vacip olmak üzere yedi kere dönülür. Zemzem kuyusunun ve Makam-ı İbrahimin dışından dolaÅŸarak da tavaf etmek caizdir.
Kadınlar tavafta, Kâbeye yaklaÅŸmamaları efdaldir. Kadına dokunmak ihtimali çok ise, Åžafiilerin Hanefiyi veya Malikiyi taklit etmesi lazım olur.
Tavafı mescid dışından yapması caiz değildir. Tavafa niyet etmek de, ayrıca farzdır. Tavaf-ı ziyareti Arafattan sonra da yapmak da farzdır.
Tavaf ederken ve say ederken, ezan okunursa, bunlar bırakılıp, namazdan sonra tamamlanır.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Haccın vacipleri​
Haccın vacipleri şunlardır:
1- Tavafa hacer-i esved veya hizasından başlamak.
2- İhram yasaklarına uymak.
3- Tavafı yürüyerek yapmak.
4- Arefe günü, akÅŸam ve yatsı namazlarını yatsı vakti girdikten sonra Müzdelife'de cem-i tehir ile kılmak. Hanefi mezhebinde vaciptir.
5- Umre sayinin, umre tavafından sonra, henüz tıraÅŸ olmadan, ihramlı olarak yapılması vaciptir.
6- Åžeytan taÅŸlama, kurban kesme, saç tıraşı vacip olup ayrıca bu sıraya riayet de vaciptir.
7- Tavafı kudumden sonra ve hac ayları içinde olmak ÅŸartı ile, Safâ ile Merve tepeleri arasında, yedi kere say etmek, yani, usulü ile yürümek. Tavafsız say sahih olmaz.
8- Arafattan dönüÅŸte, Müzdelife de vakfeye durmak.
9- Minâda ÅŸeytan taÅŸlamak, yani üç gün, temiz taÅŸ veya teyemmüm caiz olan ÅŸey atmak.
10- İhramdan çıkmadan önce, başın en az dörtte birini ustura ile tıraÅŸ ettirmek veya en az üç santim, kendisi veya baÅŸkası kırkmak. Berber veya ustura bulamamak özür sayılmaz. Saçsız olan veya başı yaralı olan da usturayı deÄŸmeden baÅŸtan geçirir. Kadın, saçını tıraÅŸ etmez. Makasla biraz keser.
11- Afaki yani Mikât denilen yerlerden daha uzak memleketlerin hacıları, Mekke'den son ayrılacağı gün, tavaf-ı sadr yani tavaf-ı veda yapmak. Hayzlı kadına bu vacip deÄŸildir.
12- Arafatta, güneÅŸ battıktan sonra da, biraz kalmak. GüneÅŸ batmadan önce, Arafat meydanından dışarı çıkanın kurban kesmesi lazım olur.
13- Tavafı ziyarette Kâbe-i muazzama etrafında dörtten sonra üç kere daha dönmek.
14- Tavafta abdestsiz veya cünüp olmamak.
15- Üzerindeki elbise temiz olmak.
16- Tavaf yaparken, Hatim denilen yerin dışından dolaşmak.
17- Tavafta Kâbe-i muazzama, sol tarafta kalmak.
18- Tavafı ziyareti, bayramın üçüncü gününün güneÅŸ batıncaya kadar yapmak.
19- Tavaf ederken avret yeri kapalı olmak (Kadın için çok mühimdir).
20- Safâ tepesi ile Merve arasında say ederken, Safâ'dan baÅŸlamak.
21- Safâ tepesine çıkınca, Kâbeye dönüp, tekbir, tehlil ve salâvat getirmek ve dua etmek. Sonra, Merveye doÄŸru yürümek. Safâdan Merve'ye dört, Merveden Safâya 3 kere gidilir.
22- Her tavaftan sonra, Mescid-i haram içinde iki rekat namaz kılmak.
23- Åžeytan taÅŸlamasını bayram günlerinde yapmak.
24- Tıraşı, bayramın birinci günü ve Harem hududu içinde yapmak.
25- Sa'yı yürüyerek yapmaktır. (İki yeÅŸil direk arasında erkek hızlı, kadın yavaÅŸ gider.)
26- Kıran ve temettü hac yapan, ÅŸükür kurbanı kesmek.
27- Kurbanı, bayramın birinci günü kesmek.
28- Cima gibi yasak olan ÅŸeyler, Arafatta durmadan önce yapılırsa, haccı bozar. Bunları Arafattan önce yapmamak farzdır. Cimadan baÅŸkalarını, ihramdan çıkıncaya, cimaı tavaf-ı ziyareti yapıncaya kadar terk etmek vaciptir.
Bilerek veya bilmeyerek, bir vacibi vaktinde ve yerinde yapmayana ceza lazım olur.
Hastalık, ihtiyarlık veya kalabalık gibi bir özürle terk edince bir ÅŸey lazım gelmez. Bir vekile yaptırması lazım olmaz.
Hayzlı, nifaslı kadın Mescid-i harama giremez. Tavaftan baÅŸka nüsükleri yapar. Tavafı ziyareti temizlenince yapar.
Her günün nüsükü, sonraki gecesinde de yapılabilir.
Haccın sünnetleri​
Haccın sünnetleri ÅŸunlardır:
1- Âfâki olanların hemen mescidi harama giderek tavaf-ı kudum yapmaları. Kâbe'yi görünce tekbir, tehlil ve dua edilir. Erkekler, Hacer-i esvede el ve yüz sürer. Tavaf-ı kudumden sonra ve iki rekat namazdan sonra, Safâ ile Merve arasında sa'y yapılır. Bundan sonra, ihramdan çıkmadan, Mekke ÅŸehrinde oturup, terviye gününe kadar, istenildiÄŸi miktar, nafile tavaf yapılır. Müfrid olan ve kârin olan hacılar, taÅŸ atıp, tıraÅŸ oluncaya kadar ihramdan çıkmayacağı için, ihramın yasakladığı ÅŸeylerden, her gün sakınmaları lazım olur. Mescid-i haram içinde namaz kılanların önünden geçmek günah deÄŸildir.
2- İmamın üç yerde hutbe okumasıdır. Birisi Zilhicce ayının yedinci günü Mekkede; ikincisi dokuzuncu günü, öÄŸle namazı olunca, öÄŸle ve ikindi namazlarından önce, Arafatta; üçüncüsü, onbirinci günü, Minâda okunur. Arafatta hutbe bitince öÄŸle ve hemen sonra ikindi namazı cemaat ile kılınır. İmama yetiÅŸemeyen ikindi namazını ikindi vaktinde kılar namazdan sonra imam ve cemaat Mescid-i Nemre'de Mevkıfe kıbleye karşı ayakta veya oturarak vakfeye durur. Cebeli Rahme kayaları üstüne çıkmak ve vakfe için niyet lazım deÄŸildir.
3- Arafata gitmek için, Mekkeden Terviye [Zilhiccenin sekizinci] günü, sabah namazından sonra çıkmak. [Mekkeden Minâya gidilir].
4- Arefe gününden önceki ve bayramın birinci günü, ikinci ve üçüncü geceleri Minâda yatmak. (Üçüncü gece ve günü Minâda kalmak mecburi deÄŸildir.)
5- Arafata gitmek için, Minâda, güneÅŸ doÄŸduktan sonra yola çıkmak.
6- Arefe gecesi Müzdelifede yatmak. Arafattan Müzdelifeye gelip, burada, yatsı vakti olunca, akÅŸam ve yatsı namazları birbiri ardınca, cemaat ile kılınır. AkÅŸam namazını Arafatta veya yolda kılanın, yatsının vakti çıkmadan Müzdelifeye gelirse, burada tekrâr cemaat ile veya yalnız olarak, yatsı ile birlikte kılması lazımdır.
7- Müzdelifede, vakfeye, fecr aÄŸardıktan sonra durmak. Gece Müzdelifede yatıp, fecr açılırken, sabah namazını hemen kılıp, sonra, MeÅŸarilharam denilen yerde, ortalık aydınlanıncaya kadar, vakfeye durulur. GüneÅŸ doÄŸmadan önce, Minâya hareket edilir. Yolda Muhasser denilen vâdide durmamalıdır. Burası Eshâb-ı fil durak yeridir.
8- Minâya gelince Mescid-i hife en uzak olan ve Cemre-i Akâbe denilen yerde, saÄŸ elin baÅŸ ve ÅŸehadet parmakları ile, iki buçuk metreden veya daha uzaktan, Cemre yerini gösteren duvarın dibine nohut kadar yedi taÅŸ atılır. Duvarın üstüne veya insana, hayvana çarptıktan sonra dibine düÅŸerse caiz olur. Ertesi fecre kadar caiz ise de, o gün öÄŸleden önce atmak sünnettir. Sonra, hiç durmadan buradan gidilip, isterse kurban keser. Çünkü seferi olana kurban kesmek vacip deÄŸildir. Seferi olan hacıların, müfrid oldukları zaman kurban kesmeleri vacip deÄŸildir. Kurbandan sonra tıraÅŸ olur ve ihramdan çıkar. Bayramın birinci günü Minâ'da olanlar ve bütün hacılar, bayram namazı kılmaz. Sonra, o gün veya ertesi gün veya daha ertesi gün Mekke ye gidip Mescid içinden niyet ederek Tavaf-ı ziyaret yapar. Buna Tavaf-ül ifâda da denilir. Tavafı ziyareti ve tıraşı bayramın üçüncü günü güneÅŸ battıktan sonraya bırakmak mekruhtur ve kurban kesmek lazım olur. Yalnız baygın olan kiÅŸinin yerine baÅŸkası tavaf yapılabilir. Tavafı ziyarette Reml ve Say yapılmaz. Tavaf namazından sonra Minâya gelir.
ÖÄŸle namazını Mekkede veya Minâ'da kılar. Bayramın ikinci günü, öÄŸle namazından sonra Minâ'da hutbe okunur. Hutbeden sonra, üç ayrı yerde, yediÅŸer taÅŸ atılır. Mescid-i Hife yakın olandan baÅŸlanır. Üçüncü günü de böyle yediÅŸer taÅŸ atılır ki, hepsi kırkdokuz taÅŸ olur. Bunları öÄŸleden önce atmak caiz deÄŸil veya mekruhtur. Üçüncü günü güneÅŸ batmadan önce, Minâdan ayrılır. Dördüncü gün de Minâda kalıp, fecrden güneÅŸin gurubuna kadar dilediÄŸi zaman yirmi dört taÅŸ atmak müstehaptır.
Dördüncü günü fecre kadar Minâ'da kalıp taÅŸ atmadan ayrılırsa, koyun kesmek lazım olur. Birinci ve ikinci yerlerinden taÅŸ attıktan sonra, kollar omuz hizasına kaldırılarak ve el ayaları semaya ve kıbleye çevrilerek dua edilir. Atılacak yetmiÅŸ taÅŸ, Müzdelifede veya yolda toplanır. Hayvan üstünde taÅŸ atmak caizdir. Tavaf-ı sadr) dan sonra, zemzem suyu içilir. Kâbenin kapı eÅŸiÄŸi öpülür. GöÄŸüs ve saÄŸ yanak Mültezem denilen yere sürülür. Sonra, Kâbe perdesine yapışıp, bildiÄŸi duaları okur. AÄŸlayarak Mescid kapısından dışarı çıkar.
9- Arafatta, vakfeden önce gusletmek.
10- Minâdan Mekkeye son dönüÅŸte, önce Ebtah denilen vadiye gelip, burada bir miktar durmaktır. Buradan Mekkeye gelip dilediÄŸi kadar kalır.
11- Hacca giderken, muhtaç olmayan ana, babadan, alacaklılardan, kefilinden izin almak sünnettir. Ana baba muhtaç ise, izinsiz gitmek haramdır. Nafaka bırakmadı ise, hanımından izinsiz gitmesi de haram olur. Mekke ÅŸehrine Mu'alla kapısından, Mescide Babüsselamdan ve gündüz girmek müstehaptır.
Haccın sünnetini yapmayana ceza lazım gelmez. Mekruh olur, sevabı azalır.
İhramla ilgili sünnetler:
1- İhrama girerken gusletmek veya abdest almak.
2- İhrama girmeden önce 2 rekat namaz kılmak.
3- Erkekler izar ve rida denilen iki parça örtüye sarınmak.
4- İhramlı bulunduÄŸu sürede her fırsatta telbiye söylemek.
5- Telbiyeyi her başlayışta 3 defa tekrarlamak.
6- Telbiyeden sonra salevat-ı şerife, salevattan sonra dua ve niyazda bulunmak.
Mekke ve Kâbe ile ilgili sünnetler:
1- Mekkeye mümkünse gündüz girmek (müstehaptır)
2- Mekkeye girmeden önce mümkünse gusletmek veya abdest almak.
3- Kâbeyi görünce dua etmek.
4- Kâbenin önüne gelince tekbir ve tehlil getirmek.
5- Mültezemde yüzü ve göÄŸsü Kâbe duvarına yapıştırıp, dua ve niyazda bulunmak.
Tavaf ile ilgili sünnetler:
1- Tavafa baÅŸlarken Hacer-i Esvedin hizasına Rükn-i Yemâni cihetinden doÄŸru gelmek.
2- Tavafa başlarken ve her şavtın sonunda Hacer-i Esvedi istilam etmek.
3- Sonunda say yapılacak tavaflarda erkekler ıstıba ve remel yapmak.
4- Bütün ÅŸavtları ard arda (ara vermeden) yapmak.
5 - Nafile tavafı çok yapmak.
6- Tavaf esnasında zikir, tehlil ve dua yapmak.
7- Ziyaret tavafını bayramın ilk günü yapmak.
8- Ziyaret tavafını şeytan taşlama, kurban ve tıraştan sonra yapmak.
Say ile ilgili sünnetler:
1- Tavaf bitince ara vermeden saye baÅŸlamak.
2- Saye giderken Hacer-i Esvedi istilam etmek.
3- Safâ ve Mervede Kâbe görülebilecek kadar yükseÄŸe çıkıp, Kâbeye dönerek tekbir, tehlil ve dua etmek.
4- Erkekler yeÅŸil renkle ışılandırılmış sütunlar arasıda hervele yapmak, diÄŸer yerlerde ise yavaÅŸ yürümek.
5- Bütün ÅŸavtları ara vermeden yapmak.
6- Sayı abdestli yapmak.
7- Say esnasında tekbir, tehlil ve dua yapmak.
Arafat ve Vakfe ile ilgili sünnetler:
1- Arafata arefe günü güneÅŸ doÄŸduktan sonra Minâdan hareket etmek.
2- ÖÄŸle ve ikindi namazlarını cem-i takdim ile kılmak.
3- Zevalden sonra vakfe için mümkünse gusletmek veya abdestli bulunmak.
4- Vakfeyi Cebel-i Rahme eteklerinde yapmak.
5- Gün boyuca telbiye, zikir, tekbir, tehlil, tesbih salevat, namaz ve dua ile meÅŸgul olmak.
Müzdelife ve Vakfesi ile ilgili sünnetler:
1- Arafattan arefe günü güneÅŸ battıktan sonra Müzdelifeye sükunetle ağır ağır inmek ve Müzdelifede MeÅŸar-i Haram civarında gecelemek.
2- Sabah namazını erken kılmak.
3- Vakfeyi ortalık iyice aydınlanıncaya kadar sürdürmek.
Minâ ve ÅŸeytan taÅŸlama ile ilgili sünnetler:
1- Bayram sabahı ortalık iyice aydınlandıktan sonra, güneÅŸ doÄŸmadan Müzdelifeden hareket edip, Minâ'ya gelmek.
2- Vakit geçirmeden büyük ÅŸeytanı taÅŸlamak.
3- TaÅŸlama yaparken Mekkeyi sola, Minâyı saÄŸ tarafa almak.
4- Taşları yaklaşık 3,5 - 5 m uzaktan atmak.
5- İkinci ve Üçüncü Bayram günlerinde taÅŸları küçük- orta- büyük ÅŸeytan sırası ile atmak.
6- Küçük ve orta ÅŸeytana taÅŸ attıktan sonra dua etmek. Büyük ÅŸeytan taÅŸlandıktan sonra hemen ayrılmak.
7- TaÅŸları Bayramın ilk günü öÄŸleden önce, diÄŸer günlerde ise öÄŸleden sonra güneÅŸ batmadan önce atmak.
8- Minâ'da Mekkeye dönmekte acele edenler, bayramın üçüncü günü güneÅŸ batmadan önce Minâ'dan ayrılmalı.
Saçların kesilmesi ile ilgili sünnetler:
1- Erkeklerin saçlarının tamamını tıraÅŸ etmesi veya tamamını kısaltması.
2- Tıraşı ziyaret tavafından önce yapmak.
Zemzemle ilgili sünnetler:
1- Veda tavafını yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra bol bol zemzem içmek ve dökülmek.
2- Zemzemi Kâbeye karşı ayakta ve Beytullaha bakarak içmek.
en baÅŸka herhangi bir yerinde, öÄŸle ve ikindi namazlarından sonra bir miktar durmak. Bu farzdır.
​
​
​






